Teknoloji

Kıyamet saati bu yıl da “gece yarısından 90 saniye öncesine” ayarlandı.

Gazze’de yaşanan felaket savaşın, artan çatışmaların ve tarihin en sıcak yılını geride bıraktığımızın gölgesinde, Kıyamet SaatiBu yıl gece yarısına 90 saniye kaldı.

Her yıl saati belirleyen Atom Bilimcileri Bülteni, saati gece yarısı, yani kıyametten 90 saniye önce olarak belirledi. Bu, saatin yok olmaya en yakın olduğu dönemdi ve bu yıl da aynı kalacak.

Atom Bilimcileri Bülteni Lideri ve CEO’su Rachel BronsonBugün düzenlediği basın toplantısında, “Açıklamamızda iki önemli mesaj var: gece yarısına 90 saniyenin son derece istikrarsız olduğu ve rehavete yol açmaması gerektiği, teknolojinin ilerlemesi ve bunları yönetme yeteneğimiz” dedi.

Açıklamaya göre saat yalnızca “insanlığın küresel felakete metaforik yakınlığını görselleştiriyor.” Sanatçı Martyl Langsdorf1947’de Bulletin dergisinin kapağı için saati gece yarısına yedi dakika kalaya ayarlayarak tasarladı çünkü “ona hoş görünüyordu.”

Bültende, bilim ve güvenlik uzmanlarının iklim değişikliği, nükleer silahlar ve yapay zeka ve biyoteknoloji gibi “yeni yıkıcı teknolojiler” de dahil olmak üzere insan kaynaklı tehditleri değerlendirmesinin şimdi tam zamanı olduğu belirtiliyor.

Bronson, son etkinlikte bu yılın kararlarını şu şekilde özetledi: “Nükleer silah ülkeleri, yeni bir nükleer silahlanma yarışı yaratma tehdidi oluşturan modernizasyon programlarıyla meşgul. Dünya tarihinin en sıcak yılını yaşıyor, büyük sel baskınları, yangınlar ve iklimle bağlantılı diğer felaketler etkisini gösteriyor ve iklim değişikliğine karşı harekete geçilmemesi milyarlarca insanın hayatını ve geçim kaynağını tehdit ediyor. Gelecekteki salgınları önlemeyi amaçlayan biyolojik araştırmaların yararlı olduğu kanıtlandı ancak aynı zamanda salgınlara neden olma riski de taşıyor. Yapay zekadaki son gelişmeler, medeniyeti sayısız şekilde geliştirebilecek veya tehdit edebilecek bir teknolojinin nasıl kontrol edileceğine dair soruları gündeme getiriyor.”

Ancak saat aslında yaratıcılarının en çok önem verdiği konular hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Gelecek yılın haber bülteni, uzmanların o zamana kadar ne kadar ilerleme kaydettiğimizi düşünmesine bağlı olarak saati ileri veya geri alabilir.

hazroajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu