ESOGÜ Tıp Fakültesi’nde Kalp Hastası Çocuğa Protez Kapak Yerleştirildi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi’nde kalp hastası çocuğun akciğer toplardamarına anjiyografi yöntemiyle protez kapak yerleştirildi.
Fakülteden yapılan açıklamada, doğuştan kalp hastalığı olan kişilerde ileride ihtiyaç duyulan akciğer damarına protez kapak yerleştirilmesi işleminin artık ameliyata gerek kalmadan anjiyografi yöntemiyle yapılabileceği bildirildi.
Bu işlemin ilk kez bir çocuğa Eskişehir’de uygulandığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde bu alanda deneyimli merkezler var. Bu süreçle birlikte ESOGÜ’nün de bu merkezlerden biri olması yolunda ilk adım atılmış oldu. Bu süreçte akciğer damar kapakçığında yetersizliği veya darlığı olan hasta geliyor. Kalp fonksiyonlarını ve yapısını etkileyecek ölçüde kalpten (akciğer kapakçığı) kasıktaki toplardamarlar yoluyla bir kateter vasıtasıyla sokulur.Kalbin sağ karıncık çıkışına stent yerleştirildikten sonra akciğer protezi yerleştirilir. stentin içine kapak yerleştirilir.Çocuk Kardiyoloji Bölümü’nde kurulduğu ilk yıllardan bu yana çocuk hastalara hem tanı hem de tedavi amaçlı kalp kateterizasyonu/anjiyografi işlemleri yapılmaktadır.’Perkütan Pulmoner Kapak Değişimi’ tedavisi hem İlimizde bulunan ve “Özellikle çevre illerde yaşayan, kompleks kalp hastalığı olan çocuklara son derece faydalı olacaktır.”
ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı, öğretim üyeleri Prof. Dr. Birsen Uçar, Doç. Dr. Pelin Köşger, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Sülü ve Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Ferda Yaman’ın gerçekleştirdiği işleme, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Başpınar’ın da katıldığı bildirildi.