Haber

YÖK Başkanı Özvar: Yükseköğretim mezunu kadınların geliri lise mezunlarından 1,7 kat fazla

YÖK Başkanı Erol Özvar, “Yükseköğretim mezunu kadınların yıllık ortalama gelirinin, lise ve dengi okullardan mezun kadınların yıllık ortalama gelirinin 1,7 katı olmasını memnuniyetle karşılıyorum.”

YÖK Lideri Erol Özvar, yükseköğretimin istihdama ve kar oranlarına katkısı hakkında yazılı açıklama yaptı. Özvar, Türkiye’nin her ilinde üniversitelerin açılmasıyla birlikte özellikle kız öğrencilerin yükseköğretime daha kolay erişebildiğini belirterek, yükseköğretimden mezun olmanın kadınların işgücüne katılımını ve gelirlerini de artırdığını vurguladı. Türkiye’de açılan üniversite sayısındaki artışın öğrencilerin eğitime erişimi açısından olumlu sonuçlar doğurduğunu belirten Özvar, ‘siber güvenlik’, ‘CNC programlama ve operatörlük’, ‘deniz sondajı’ gibi yeni programlar açtıklarını kaydetti. İstihdamı daha da artırmak ve güncel ihtiyaçları karşılamak için teknoloji . 2021-2022 eğitim-öğretim yılının getirdiği prestijle 18-22 yaş grubunda yükseköğretime erişim oranının erkeklerde yüzde 40,3, kadınlarda ise yüzde 49,2 olduğunu kaydeden Özvar, kadınların yükseköğretime erişim hakkını daha çok kullandığını söyledi. erkek öğrencilere göre daha avantajlı olduklarını ve mezuniyet yüzdesinde öne geçerek istihdamda avantajlı olduklarını belirtmişlerdir. konumunda olduklarını vurguladı.

‘ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ İŞGÜCÜ ATÖLYESİNE KATILIMI ARTIYOR’Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) iş gücü istatistiklerine göre 2022’nin üçüncü çeyreği prestijiyle yükseköğretim mezunlarının işgücüne katılım oranı yüzde 77 oldu, bu oran lise mezunlarında yüzde 56, mesleki veya teknik lise mezunlarında ise yüzde 56 oldu. 67 olduğunu kaydeden Özvar, “Veriler, yükseköğretim mezunlarının işgücüne katılım oranının genel lise mezunlarının işgücüne katılım oranından 21 puan, mesleki veya teknik lise mezunlarının işgücüne katılım oranından ise 10 puan yüksek olduğunu gösteriyor. Yükseköğretim mezunlarının istihdam oranı yüzde 67 iken, lise mezunlarının istihdam oranı yüzde 67. “Meslek lisesi mezunlarının istihdam oranı yüzde 50, meslek lisesi mezunlarının istihdam oranı ise yüzde 60. Bu istatistiğe göre yükseköğretim mezunlarının istihdam oranının genel lise mezunlarına göre 17 puan, mesleki ve teknik lise mezunlarına göre ise 7 puan fazla olduğunu söyleyebiliriz. Üniversite mezunlarının işgücüne katılım oranı artıyor” diyen Özvar, 2021 yılı için lise ve dengi okul mezunlarının yıllık ortalama gelirinin 47 bin TL, yüksek öğretim mezunlarının yıllık ortalama gelirinin ise 68 bin TL olduğunu hatırlattı. Hazırladığı ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda, “Veriler, yükseköğretim mezunlarının lise ve dengi okul mezunlarından daha fazla kazandığını teyit ediyor. Yükseköğretim mezunlarının ortalama yıllık geliri, lise ve dengi okul mezunlarının ortalama yıllık gelirinden 1,45 kat daha fazladır. Özvar, “Buna göre yüksek eğitimli kadınlar, lise ve dengi okullardan mezun olan kadınlara göre 1,7 kat daha fazla gelir elde ediyor. Yüksek öğrenimin özellikle kadınların mezuniyet oranları, işgücüne katılımları ve gelirleri üzerinde büyük etkisi olduğunu görüyoruz. Yüksek öğrenim görmüş kadınların ortalama yıllık gelirinin, lise ve dengi okullardan mezun kadınların ortalama yıllık gelirinin 1,7 katı olmasını memnuniyetle karşılıyorum.

Öte yandan TÜİK verilerine göre 2022 üçüncü çeyrek işsizlik oranları; lise mezunları ile mesleki ve teknik lise mezunlarının işsizlik oranları sırasıyla yüzde 12 ve yüzde 11 oldu. Aynı yılın ilk çeyreğinde lise mezunlarında işsizlik oranı yüzde 14 ve mesleki ve teknik lise mezunlarında yüzde 13, ikinci çeyrekte ise yüzde 13 ve yüzde 11 oldu. Lise mezunlarının işsizlik oranı yılın ilk 2 çeyreğine göre 2 puan azaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu