Sağlık

Tip 1 diyabet nedir ve belirtileri nelerdir? Tip 1 diyabet tedavi edilebilir mi, tedavisi nedir?

Diyabet önemli bir hastalıktır ancak doğru beslenme terapisi, tıbbi tedavi, sistemli eğitim ve diyabet farkındalığı ile sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilirsiniz. Diyabet, kan şekerinin normal seviyeleri aşması durumunda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Diyabetli bireylerin beslenmelerine dikkat etmeleri ve şeker seviyesini dengeleyecek besinler tüketmeleri oldukça değerlidir. Diyabet türlerinden biri olan tip 1 diyabet genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkar. Peki tip 1 diyabet nedir, belirtileri nelerdir?

  TİP 1 DİYABET NEDİR, NEDEN NEDEN OLUR?

Vücut, başta beyin olmak üzere tüm organların ana besin kaynağı olan glikozu, midenin arka kısmında yer alan pankreas bezinin salgıladığı bir hormon aracılığıyla kullanır. Bu hormonun adı insülindir.

Vücutta doğal olarak oluşan bu hormonun işlevini yerine getirememesi sonucu besinlerden yeterli güç alınamaz. Tip 1 diyabet, insülin hormonlarının eksikliğinden kaynaklanır.

Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde kendini gösterdiği için bu hastalığa “Jüvenil diyabet” adı da verilmektedir. Tip 1 diyabetin kaynağı, pankreasta insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün sistemle ilgili bir sorun sonucu hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Tip 1 diyabet genetik yatkınlığı olan kişilerde oldukça yaygındır.

Bu hastalıktan mustarip bireylerin canlı insülin eksikliği pekişmektedir. Bu nedenle uzun ömür için insülin hormonunu enjeksiyon şeklinde dışarıdan karşılamaları gerekir. Tip 1 diyabet bu nedenle “İnsüline Bağımlı Diyabet” olarak da bilinir.

DİYABET TİP 1 BELİRTİLERİ

Aşağıda listelenen semptomların tümü, en sık görülen tip 1 diyabetin ortasında yer almaktadır.

  • Anoreksiya

  • kuru ağız

  • sık sık su içmek

  • açlık hissi

  • sık idrara çıkma

  • gece idrara çıkma

  • kilo kaybı

  • Yorgunluk

  • bulanık görüş

  • açıklanamayan kilo kaybı

  • Bir türlü geçmeyen enfeksiyonlar

  • tekrarlayan mantar enfeksiyonları

  • Kaşıntı

TİP 1 DİYABET TEDAVİSİ

Tip 1 diyabet tedavi tekniği için insülin enjeksiyonu vazgeçilmezdir. Bu seçeneklerden biri değil, başarılı bir tedavi yolu için bir zorunluluktur. Tedavide insülin enjeksiyonunun yanı sıra sağlıklı beslenme ve sistematik eğitim de önemli rol oynamaktadır.

Kişinin mevcut hastalığının farkında olması da oldukça önemlidir. Kişinin kan şekeri seviyesini ideal düzeyde dengeleyebilmesi için hayatı boyunca kendine dikkat etmesi gerekir. Sağlıklı bir yaşam için tüm bunları alışkanlık haline getirmek gerekir.

Diyabette ilaç tedavilerinin yanı sıra bazı besinleri de öğünlerinize ekleyebilirsiniz. İşte size yardımcı olacak doğal tedavi yöntemlerinden birkaçı!

DİYABET İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

– Tarçın: İnsülin duyarlılığını artırmaya ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olan bir baharat olan tarçını çay, süt, yoğurt veya yulaf ezmesine ekleyerek tüketebilirsiniz. Her gün 1-2 çay kaşığı tarçın tüketilmesi tavsiye edilir.

– Zerdeçal: İçeriğindeki kurkumin adı verilen madde sayesinde kan şekerini dengeler ve iltihabı azaltır. Zerdeçal yemeklere, salatalara veya süte karıştırılarak tüketilebilir. Günde 1-2 çay kaşığı zerdeçal tüketilmesi tavsiye edilir.

– Zencefil: Zerdeçal gibi iltihabı ve oksidatif gerilimi azaltan bir bitkidir. Zencefil ayrıca kan şekerini ve insülin direncini düşürmeye yardımcı olur. Zencefili çay olarak demleyerek yemeklere veya salatalara ekleyebilirsiniz.

– Soğan: Kan şekerinin düşürülmesine ve insülin üretilmesine katkıda bulunan kükürt bileşiklerini içeren soğan aynı zamanda kolesterol ve trigliserit düzeylerini de düzenler. Soğan çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir.

– Lahana: Lif, C vitamini, K vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir sebze olan lahana, kan şekerinin dengelenmesine, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve diyabet riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Lahana turşusu, salata veya çorba olarak tüketilebilir. Günde 1-2 porsiyon lahana tüketmeniz yeterlidir.

– Enginar: Karaciğer sağlığını koruyan ve kan şekeri seviyesini dengeleyen sebzelerin arasında yer alan enginar aynı zamanda lif, folik asit, potasyum ve magnezyum gibi değerli besinleri de içeriyor. Enginar haşlanarak ya da fırınlanarak tüketilebilir. Günde 1 adet enginar tüketmek gerekmektedir.

– Zeytin yağı: Tekli doymamış yağ asitleri ve E vitamini açısından zengin olan zeytinyağı, kan şekerinin stabil tutulması, insülin direncinin azaltılması ve kalp sağlığının korunmasında faydalıdır. Zeytinyağı salatalara veya yemeklere eklenerek tüketilmelidir.

– Ceviz: Omega-3 yağ asitleri, lif, protein, magnezyum ve antioksidanlar açısından zengin bir kuruyemiş olan ceviz, kan şekerinin düşürülmesine, insülin duyarlılığının arttırılmasına ve kalp-damar sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur. Cevizleri yoğurda, salataya ve salçalara ekleyerek tüketebilirsiniz. Günde 2-3 ceviz tüketmeniz yeterlidir.

– Çilek: Çilek C vitamini, lif, antosiyaninler ve antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir. Çilek kan şekerini sabit tutmaya, inflamasyonu azaltmaya ve diyabet komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur. Çileği tek başına ya da yoğurt, salata ya da smoothie ile karıştırarak tüketmek oldukça kolaydır.

– Turuncu: C vitamini, lif, potasyum ve flavonoidler içeren güçlü meyvelerden biri olan portakal, kan şekerinin stabil tutulmasında, insülin direncinin azaltılmasında ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Portakalı olduğu gibi tüketebileceğiniz gibi suyuna sıkarak da tüketebilirsiniz.

habersehitkamil.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu